Ihan päällikkö vuosi!


Vuosi sitten elin jänniä aikoja. 

Olin päättämässä puheenjohtajavuottani Salon Nuorkauppakamarissa. Tuo vuosi oli antanut minulle sekä kehittänyt minua paljon enemmän mitä ikinä osasin odottaakaan. Olin koukussa ja halusin lisää. Onnekseni minut valittiin vuodelle 2016 kansalliseksi päälliköksi (NO) vastuualueenani projektit ja toiminta. Tuleva vuosi tuntui perhosina mahassa.

Vuonna 2016 tehtävääni on kuulunut mm. kamarien tukemiseen liittyvät asiat sekä kansalliset projektit. SNKK on järjestönä yhtä vahva mitä kamarit yhdessä ovat. Siksi kaikessa SNKK:n toiminnassa on mentävä kamarin hyöty edellä. Ja voin luvata, kamarin hyödyn eteen tehdään kovasti työtä.

Kerron tässä tekstissä muutamasta asiasta, joiden kanssa olen vuoteni viettänyt.Projektien vaihto

Vuonna 2016 on projektisoppaa hämmennetty oikein kunnolla. Alue- ja kansallisissa kokouksissa on varastettu parasta, luotu pöhinää ja tsempattu tekijöitä kertomaan mitä kamareissa puuhataan. Mikä voisikaan olla parempaa kuin bongata jo valmiiksi testattu projekti-idea toisesta kamarista ja saada vielä neuvot päälle. 

Hyvänä esimerkkinä projektinvaihdosta on Pop-Up Turku, jonka idea on käynyt jo mm. Salossa, Hämeelinnassa ja Kuopiossa. EC:n yhteydessä sain olla mukana hetkessä, jolloin JCI Sweden ja JCI Czech Republic kiinnostuivat projektista kansainvälisen mentoroinnin kautta. Suomalaista osaamista ulkomaille, huippua! Hyvä Turku!

Miten sinun kamarisi voisi löytää uuden projekti-idean? Projektitiimi on koonnut kamareiden ideoita M-filesistä löytyvään uuteen projektipankkiin sekä Suomen Nuorkauppakamareiden YouTube-kanavalle.

Jos löydät kiinnostavan idean, ota rohkeasti kontaktia toiseen kamariin ja kysy lisätietoja. Ole JC-tapahtumissa silmät ja korvat auki ja verkostoidu rohkeasti. Verkostoista on sinulle aina hyötyä, myös kamariprojektien ulkopuolella.

Think Big ja Pro Pöhinä

Kamaritoiminnan kasvattaminen ja kehittäminen vaatii luonnollisesti paljon kosketuspintaa kamaritekijöiden kanssa. Siksi oli erityisen hienoa päästä akatemioiden ja kokousten ohjelmiin mukaan. Alueakatemioissa Think Big- ohjelmassa oli aiheena verkoston kasvattaminen, eli jäsenkasvu ja miten siihen päästään. Kamareiden DP:t ja PRESsat kehittelivät myös kamareiden yhteistyössä tehtäviä projekteja, joista ainakin jokunen idea saatiin jatkojalostukseen saakka. 

Aluevaalikokouksissa Pro Pöhinä-ohjelmassa jatkettiin kamaritoimintaa boostaavien toimintatapojen jakoa. Kuullaanko sinun kamarissa jäseniä ja yhteistyökumppaneita toiminnan suunnitteluvaiheessa? Tietääkö jokainen kamarisi jäsen koska tapahtuu ja mitä tapahtuu? Onko kamarisi toiminta-alueella jokin ongema, jonka ympärille voisi rakentaa projektin? Yhdessä sparraamalla saadaan aikaan enemmän, niin kamarissa kuin työelämässäkin. 
JCI Finland Foundation 

Tehtäväkenttääni on kuulunut myös JCI Finland Foundationin toiminnan koordinointi.
Puolet Suomen kamareista on kooltaan 25 jäsentä tai pienempiä. Nämä pienet tai muuten vaikeassa tilanteessa olevat kamarit tarvitsevat apua ja voimavaroja kasvaakseen vahvemmiksi. Tukea saadaan usein alueorganisaatiosta, Senaatista tai vaikkapa naapurikamarista. 
Hienona taloudellisena apuna pienille ja vaikeassa tilanteessa toimiville kamareille on JCI Finland Foundation. Rahastoon tehtävien lahjoituksien avulla tuetaan kamareiden projekteja ja siten tsempataan kamareita kasvun tielle. 


 

Mitä minä tästä sain?

Aikuisystäviä, verkostoja ja oppeja työelämään. Ja paljon muuta. 
Olen saanut olla osa aivan huikeaa keskusliittoa, jossa jokainen on tsempannut, välittänyt, sparrannut ja työntänyt eteenpäin. Ottanut tarvittaessa laukun toisesta sangasta kiinni ja opettanut uutta. Kuva valtakunnallisen järjestön toiminnasta on kirkastunut ja haluan olla sen matkassa jatkossakin. Tämä on ollut mahtava vuosi jonka toivoisin sinunkin kokevan. Haluan edelleen lisää.
Salo, my love

Loppuun haluan vielä erikseen mainita mistä tämä kaikki minun JC-hulluus on lähtenyt. No tietysti Salosta, omasta kamaristani. Siitä Euroopan parhaasta kamarista. Olen onnekas kun pääsin vuonna 2011 Salon Nuorkauppakamariin mukaan. Minut otettiin avosylin vastaan, pidettiin huolta jotta pääsin toimintaan sisään, soiteltiin mukaan tapahtumiin ja annettiin vastuuta. Ilman näitä tekoja, saatuja oppeja ja kamarini innostavia ihmisiä en olisi tässä nyt. Toivon sydämestäni että voisin antaa sitä samaa innostuksen kipinää eteenpäin. Silloin olen onnistunut.
Lokakuu 11. 2016 - Elna Jokinen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#kamaritarina - Raikko Kavisto, Turun Nuorkauppakamari

#kamaritarina - Christa Kantonen, Salon Nuorkauppakamari

"You are never too young to lead and never too old to learn"