Suomen Nuorkauppakamareiden Alue A (eng. JCI Finland Region A), johon kuuluu yhteensä 21 kamaria Etelä-Suomesta.
Suuntaa strategiasta
Hae linkki
Facebook
Twitter
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
Erilaisilla yritystarinoilla ja historiikeilla on tapana päästä kauppakorkeakoulun luentojen esimerkeiksi ja elämään talouslehtien sivuille. Oikeat tarinat siitä, kuinka suurenkin laivan voi ohjata karille, ovat opettavaisia. Menestys motivoi oppimaan ja kehittymään. Selviytyminen kaukana tulevaisuudessa vaatii tuekseen syvällistä ajatustyötä.
Näille on tarinoille on liikkeenjohdon oppitunneilla synonyymi: strategia. Ihmiset tuntevat tarinan suuresta Kodakista, joka ei osannut sopeutua uudenlaiseen ympäristöön ja koki tuhon. Suomalaisille tuttu ja rakas asia on Nokian matkapuhelinliiketoiminnan raju kasvu ja kuihtuminen. Hyvänä esimerkkinä on myös suomalainen joukkoliikenne, joka elää nyt halpabussiyhtiö leveäharteisen ulkomaisen toimijan tuomaa murrosta ja pakottaa alaa hallinneet vanhat suomalaiset toimijat uusiutumaan ja hylkäämään vuosikymmeniä käytössä olleita toimintatapojaan.
Vietin yhden toukokuisen viikonlopun Suomen Nuorkauppakamarien kansallisessa Strategia! –koulutuksessa Keski-Suomessa. Koulutusviikonloppu tarjosi osallistujilleen paitsi aimo annoksen strategiaoppia myös aidon innostuksen strategiatyöhön. Opiskelun lomassa loimme rakennuspuita järjestävän kamarin, Keurusselän Nuorkauppakamarin uuteen strategiaan.
Käydessäni ensimmäisenä yliopistovuotenani johtamisen peruskurssia, tuntuivat moiset strategiahimmelit kovin vierailta ja toisaalta itsestäänselvyyksiltä. On viisautta myöntää nyt olleensa väärässä ja liian skeptinen käsillä olevaa oppiainetta kohtaan. Mitä ikinä teemmekin, on strategia jatkuvuuden kannalta välttämätön ja yksi vaikeimmista asioista luoda ja hallita.
Vaikka strategiatyön perusteet olisivat hallinnassa, vaatii strategia tekijöiltään erityistä tarkkanäköisyyttä ja avarakatseisuutta. Mieleen tulevat liike-elämästä vääjäämättömästi vahvasti sukuomisteiset perheyritykset, jotka eivät ole kyenneet tai halunneet nähdä kaikkia asioita nykytila- tai SWOT-analyyseissään. Kyky luopua vanhoista rakenteista ja rohkeus tehdä asioita uudella tavalla ovat avainasemassa hyvässä strategiatyössä.
Niin monien kamarilaisten kanssa Keuruulle keskustellessa oli helppo havaita, kuinka moni organisaatio yhteiskunnassamme toimii ilman huolellisesti laadittua strategiaa. Onneaan voi koittaa, mutta varmempaa on mennä eteenpäin, kun tuntee toimintaympäristönsä ja tulevaisuuden haasteet.
Strategia!-koulutusviikonloppu oli toisaalta kertaus ja toisaalta alkusysäys itsensä kehittämiselle strategiaosaamisessa. Strategiatyökalut ovat tärkeitä niin kamaritoiminnassa kuin muillakin elämän osa-alueilla. Keuruulla minäkin oivalsin uudemman kerran, mitä JCI-toiminta voi parhaimmillaan olla. Nyt arvostan järjestömme johtajuuskoulutusta uudella tasolla. Ja tahdon olla luomassa jonain päivänä menestyksekästä strategiaa.
Kun minulle vuoden 2013 helmikuussa vinkattiin kamaritoiminnasta, en tiennyt siitä juuri mitään ja tunsin nimeltä lähinnä muutaman poliittista taustaa omaavan jäsenen. Pitkä odotus kannatti ja vuodesta 2014 lähtien olen pyrkinyt ottamaan toiminnasta niskalenkkiä. Ensimmäisenä vuonna osallistuin lähes jokaiseen Turun Nuorkauppakamarin, A-alueen sekä kansallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin ja toimin projektipäällikkönä tulokkaiden tapahtumassa. Aktiivisuus palkittiin Turun kamarin Vuoden tulokas-palkinnolla. Tämän jälkeen ideoin kamarille helposti lähestyttävän talouspoliittisen foorumin, jonka myötä sain Vuoden vaikuttaja-palkinnon ja rohkaistuin kisailemaan vuoden 2016 hallituspaikoista, jota sittemmin EVP LOM-virassa tein. Vuodeksi 2017 sain kutsun toimia hallituksen projektijohtajana. Tavoitteeni elämässä on luoda ympärillemme hyvinvointia olemalla realisti visionääri. Päivätyöni Turun kaupungin Sivistystoimialalla tila-asiantuntijana kannustaa minua ole
#epämukavuusalue Tätä sanaa olen kuullut joka kanavasta usean vuoden ajan töissä sekä opiskeluidenkin aikana. Vasta kamarissa ymmärsin sanan varsinaisen merkityksen. Oma kamaritarinani alkoi 2016 syksyllä. Pääsin mukaan maailmanmestareiksi (nevö föget) julistetun Salon kamarin porukkaan! Joulugaala oli siis lähtölaukaus koejäsenvuoteen. Viime vuosi oli aikamoinen tietotulva. Koejäsenen saappaissa yritin pistää kirjaimellisesti kädet saveen ja kokea uusia asioita. Olemalla mukana kamarin projekteissa sekä tapahtumissa ymmärsi mitä ympärillä tapahtuu. Uudenlainen kulttuuri-verho avautui minulle uusien ihmisten ja toimintatapojen myötä. Päällimmäisenä oppimiskokemuk-sena on ollut meidän yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyt kuukausivierailut, joista on saanut paljon irti myös omaan työelämään. On ollut hienoa huomata kamarin verkostoissa piilevä voima. Muuttuvat elämäntilanteet ymmärretään ja aina saa apua projekteihin kun sitä pyytää. Koskaan ei kuule kenenkään sanova
Vauhditamme jäsentemme menestystä työelämässä kuuluu Suomen Nuorkauppakamareiden meneillään olevan strategiakauden tavoite. Nykyisellään menestys voi olla monenlaista, tavoitteita on erilaisia ja niihin päästään eri keinoin. Yksinkertaisimmillaan työelämä ei kuitenkaan ole enää yksinkertaista. Työelämän murroksesta on puhuttu pitkään ja työn tekemisen muodot muuttuvat vauhdilla. Tämän aiheen ympärillä käytiin useita keskusteluja tämän vuoden SHIFT issä, jonka kantava teema oli yhteistyö tulevaisuuden työelämässä. Nuorkauppakamarivetoisesti vuonna 2016 käynnistetty ja useita palkintoja kerännyt The SHIFT järjestettiin toistamiseen Turun Linnassa ja Kakolassa 31.5.-1.6. The SHIFT 2017 oli suurmenestys kävijöitä runsaat 2300, joka ylitti tavoitteet viidellätoista prosentilla. SHIFT tarjosi jälleen huippuesiintyjiä, mielenkiintoisia workshoppeja, inspiroivia keskusteluja ja ennenkaikkea kohtaamisia – tällä kertaa koko viikon ajan, yhdessä 15 virallisen Side Eventin kera. Myös