SHIFT 2017 innosti ja inspiroi yli 2300:aa kävijääVauhditamme jäsentemme menestystä työelämässä kuuluu Suomen Nuorkauppakamareiden meneillään olevan strategiakauden tavoite. Nykyisellään menestys voi olla monenlaista, tavoitteita on erilaisia ja niihin päästään eri keinoin. Yksinkertaisimmillaan työelämä ei kuitenkaan ole enää yksinkertaista. Työelämän murroksesta on puhuttu pitkään ja työn tekemisen muodot muuttuvat vauhdilla. Tämän aiheen ympärillä käytiin useita keskusteluja tämän vuoden SHIFTissä, jonka kantava teema oli yhteistyö tulevaisuuden työelämässä. 

Nuorkauppakamarivetoisesti vuonna 2016 käynnistetty ja useita palkintoja kerännyt The SHIFT järjestettiin toistamiseen Turun Linnassa ja Kakolassa 31.5.-1.6. The SHIFT 2017 oli suurmenestys kävijöitä runsaat 2300, joka ylitti tavoitteet viidellätoista prosentilla. SHIFT tarjosi jälleen huippuesiintyjiä, mielenkiintoisia workshoppeja, inspiroivia keskusteluja ja ennenkaikkea kohtaamisia – tällä kertaa koko viikon ajan, yhdessä 15 virallisen Side Eventin kera. Myös JiiCeeläisille tarjottiin oma verkostoitumiscocktail Turku Energian vanhassa turbiinihallissa, jonka historiallisella paikalla oli hienoa katsoa hetki kohti menneisyyttä ja samalla tuntea tulevaa.
Tilaisuuden tarkoituksena oli järjestää Shiftin yhteyteen kaikille nuorkauppakamarilaisille avoin verkostoitumistilaisuus, jossa oli esillä muutamia "maistiaisia" Shiftin asiantuntijapuheenvuoroista.

Se mikä nuorkauppakamaritoiminnassa on vaikuttavaa on paitsi toiminnan vaikutus ympärillä toimivaan yhteiskuntaan myös vaikutus yksittäisiin ihmisiin. Oma osallistuminen ja toimeen tarttuminen on yksi vahvimmista perustoista oman työelämässä menestymisen kehitykseen. Muuttuvassa työelämässä yksi avaintekijöistä on oma oppiminen. Itse salibandya pelaavana urheilijana olen tottunut tekemällä oppimiseen, mielikuvaharjoittelulla ei maaleja tehdä vaan kentällä, ja kentälle pääseminen vaatii treenaamista ja työtä. Nuorkauppakamaritoiminta laajimmillaan jakaa näitä mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen mitä mainioimmilla tavoilla. SHIFTin kaltaisissa suurprojekteissa vain taivas on rajana uuden oppimisen mahdollisuuksille. Itse uskon siihen, mitä nopeammin ja mitä monipuolisemmat taidot saat kehitettyä itsellesi, sitä paremmat mahdollisuudet on menestyä tulevaisuuden työelämässä. 

Kuva: Van Nguyen
Vapaaehtoiset mahdollistavat SHIFTin kertoo Turun Sanomien taloussivun artikkeli (ma 29.5.), jossa kerrotaan vapaaehtoisten joukon olleen runsaat 200 henkeä. ”Shiftin tapaisessa suurtapahtumassa toimiminen antaa vapaaehtoisille tekijöilleen paljon kokemuksia ja oppia, joista on hyötyä työelämässä.” – kertoo Maria Flemmich (avec, Turun Nuorkauppakamari) artikkelissa viitaten oman työnantajansa (ruotsalainen Unifaun) asenteeseen hänen vapaaehtoistöistään. Nuorkauppakamarilaisia SHIFTin keskeisissä taustarooleissa nähtiin runsaasti mm. Joonas Suominen (PRES Turun Nuorkauppakamari, PJ Shift ry), Urho Blom (PRES Aurajoen Nuorkauppakamari, VPJ Shift ry), Alexander Törnroth (Aurajoen Nuorkauppakamari, SHIFT toimitusjohtaja) Mari Männistö (DP Aurajoen Nuorkauppakamari, SHIFT markkinointipäällikkö) ja Sini Toivonen (Airiston Nuorkauppakamari, SHIFT myyntipäällikkö). Tämä vapaaehtoistoiminta on juuri sitä mitä nuorkauppakamaritoiminta mahdollistaa niin SHIFTin kuin monen muunkin projektin toimesta ja siten tarjoaa oppimisväylän oman menestyspolun rakentamiselle.

- SHIFT on alusta asti ollut yhteistyöhanke joka kerää yhteen alueen elinkeinoelämän järjestöt, julkisen sektorin, yrittäjät, Nuorkauppakamarit ja yrittäjyydestä kiinnostuneet vapaaehtoiset. Ajatus siitä, että yhdessä tekemällä asioita saadaan tulosta aikaan, on kantanut hedelmää nyt kahden vuoden ajan. Tällaisten hankkeiden toteuttaminen ei yksinkertaisesti olisi mahdollista ilman laajaa yhteistyöverkostoa ja satojen vapaehtoisten antamaa panosta yhteisen hyvän eteen, summaa Shift ry:n puheenjohtaja Joonas Suominen. 

Ei mitään niin suurta ellei jotain pientä. Kuten joukkueurheilussakin, jokaisella pienellä osasella on vaikutus menestykseen ja joukkueen voittaessa kaikki palkitaan. Juuri lauantaina saimme todistaa Real Madridin voittavan UEFA Champions Leaguen mestaruuden ja Ronaldon ollessa kahdella maalillaan jälleen yksi joukkueen kantavista voimista voittomitali pujotettiin ihan jokaisen pelaajan kaulaan, vaikka olisi kauden kaikki pelit katsonut vaihtopenkiltä ja myös huoltojoukon jäsenistä ihan jokaiselle. Näin suuressa projektissa vaikuttaa voi monella tavalla ja niinkin pienellä asialla, kuin powerbankkien lainaamisella itse tapahtumapäivänä, juuri heille, jotka ovat jakamassa tapahtumaa suuremmalle yleisölle, voi olla suuri merkitys. The SHIFTin vapaaehtosia yhdistää halu olla mukana luomassa ja kokemassa aivan uudenlaista tapahtumaa, kertoo Maria. Ja ne vapaaehtoiset, kaikki reilut 200 yhdessä tekivät SHIFTin 2017, kiitos kuuluu kaikille. 

Kuva: Reman Ahmed

The SHIFT kokonaisuudessaan tarjosi mitä moninaisimmat tavat osallistua ja vaikuttaa. Vapaaehtoisrooleja oli avoinna kaikessa mahdollisessa mm. viestinnässä, henkilöstöhallinnossa, taloudessa, tapahtumapaikkojen rakentamisessa ja purkamisessa. Oli mahdollista olla tiiminvetäjä tai osa tiimiä, joka taas mahdollisti itsensä kehittämisen aivan pienistä osasista laajempiin kokonaisuuksiin. Itse ajattelin viime kesällä SHIFT 2016 jälkeen, että nyt olin perehtynyt Lyytiin (ja Brellaan), en tee samaa hommaa uudelleen. Sitten ajattelin, että haluaisin oppia käyttämään Snapchattiä, joten ilmoittauduin Marin vetämään markkinointitiimiin. Syksyllä lähdin vaaleihin hakemaan RIO 2017 roolia ja hoidin Turun Nuorkauppakamarin viestintää ja vedän Kiss My Business vaalikokouksen viestintää, joten kaikilta kiireiltäni ja puhelimeni vajavaisuudesta johtuen en sitä Snapchattiä vieläkään osaa. Näin ollen SHIFTin osalta keväällä päädyin kuitenkin auttamaan viimevuotisen hommani jatkajaa Lyytin ja kävijäviestinnän osalta ja aivan loppumetreillä viestintätiimiä lehdistötiedotteiden kirjoittamisessa. SHIFTin myötä jo viime vuonna olen siis tutustunut monenlaisiin uusiin softiin, jotka entuudestaan olivat täysin vieraita tai vuosia sitten käyttämiäni, joita nyt pääsin aktiivisesti taas käyttämään, kuten Lyyti, Slack, Trello, Brella mainitakseni muutamia.  

Kuva: Vince Ng
Ei pelkkää vapaaehtoisduunia, SHIFT mahdollisti väylän myös oman osaamisen esilletuomiselle niin nuorkauppakamarilaisille kuin monille muillekin. Kuten Maria Turun Sanomien artikkelissakin SHIFTin määrittää bisnesfestivaalin tarkoituksena on yhdistää nuoria, yrittäjiä, rahoittajia ja jo kokeneita hallitusammattilaisia. Vapaaehtoistoiminnan lisäksi nuorkauppakamarilaisia nähtiin niin esiintymässä lavoilla (Ellimaija Ahonen: Develop your personal brand with voluntary experience ja Ilkka Lavas: Case City Digital, one of the fastest growing companies in Europe), kuin pitämässä workshoppeja ja osallistumassa Boardroom Challengeen (Tomi Virtanen, Doerz) ja pitchaamassa FIBANin Pichauskisassa (Hannu Nikupeteri, SkenarioLabs), kuin työn puolesta Demo Bootheilla (Lauri Valtonen, SNKK) ja ylipäänsä conference -kävijöinä. 

- Boardroom Challenge oli tänä vuonna uusi juttu Shiftissä ja eka kerta kun edes kuulin jostain tällaisesta. Halusimme tottakai mukaan "ronkkimaan huippujohtajien aivoja" ja saimme heiltä erittäin hyödyllisiä vinkkejä bisneksen kasvattamiseen ja kansainvälistymiseen! Tomi Virtanen, Doerz

- Pitchaaminen Shiftin pääteltan lavalla oli yksi jännittävimmistä kokemuksista mihin olen päässyt osalliseksi. Vaikka voittoa ei tullutkaan, niin pelkkä tapahtuman julkisuus on poikinut hyviä kontakteja. Hannu Nikupeteri, SkenarioLabs

Connections do happen. SHIFTissä oli tänäkin vuonna mukana erilaisia ihmisiä eri aloita niin vanhoja kuin nuoria, niin työelämässä jo menestyneitä kuin vasta työelämään astuvia. SHIFT tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden kohtaamisille, joita ei arkielämässä muuten syntyisi. SHIFTin ideana on, että erilaiset ihmiset voisivat kohdata rennossa ilmapiirissä ja näin synnyttää uusia ideoita ja myös uusia yrityksiä. Itsekin tapasin vanhan työkaverin, joka vinkkasi avoinna olevasta duunista, kun kerroin, että voisi tässä pikkuhiljaa lasten parista taas siirtyä töihinkin. Ja viime vuotisesta vapaaehtoistiimistä tiedän useita, jotka ovat perustaneet yrityksiä, tai työllistyneet juuri SHIFTissä tekemiensä töiden perusteella. Oli kävijä sitten nuorkauppakamarilainen tai ei SHIFT luo juuri oikeanlaista ilmapiiriä ympärilleen tukien osallistujiensa menestystä työelämässä. Kuten Bruce Oreck sanoi "Despite of the cold weather SHIFT has been great and these kind of things are critical for the ecosystem".

Kuva: Rewan Black bor

Tehot irti vapaaehtoistyöstä. Ellimaija Ahonen kävi puhumassa SHIFTiläisille oman henkilöbrändin kehittämisestä vapaaehtoistyön keinoin. Hän kertoi kuulijoilleen tarinaa omasta kehittymisestään ja siitä mitkä ovat olleet avaintekjöitä hänen kehityspolullaan. Monet sellaisia, mitä me nuorkauppakamarilaiset voimme varmasti monet myös itse allekirjoittaa. Ellimaija on ajautunut vapaaehtoistöihin huomaamattaan ja jäänyt koukkuun itsensä kehittämiseen. Työtunteja kuluu lukemattomia ja se ei haittaa sillä vapaaehtoistyö antaa tekijälleen enemmän. Ellimaijankin kohdalla yksi oppimisen avainpointeista on ollut oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen, sen tehdessä usein sekä oppii että menestyy. 

Omaa henkilöbrändiä miettiessä ja sen rakentamisessa Ellimaija kehoitti kuulijoita miettimään mitkä kolme Sanaa he toivovat ihmisille tulevan mieleen heistä puhuttaessa. Henkilöbrändi kasvaa osittain myös sen mukaan minkälaisen digitaalisen jalanjäljen jätät itsestäsi. Google on hyvä mittari, Ellimaijakin kehoittaa katsomaan mitä sieltä löytyy sinusta itsestäsi. Itselleni tulee tästä mieleen tutut sanonnat: ”if you can’t google it, it doesn’t exists” tai ”take a picture or it didn’t happen”. Kun teet jotain kerro siitä muille ja jaa se Ellimaija kehoittaa. Keskusteluihin aktiivinen osallistuminen ja omien mielipiteiden jakaminen kertoo jotain myös sinusta itsestäsi ja huomaamatta rakennat omaa henkilöbrändiäsi, ja tämä avaa ovia todennäköisemmin kuin hiljaa pysyminen.

Mutta ei pelkästään se some, Ellimaija painottaa myös kohtaamisten merkitystä oman henkilöbrändin rakentamisessa. Hän pitää omana ohjenuoranaan oman osaamisen jakamista: ”sharing is caring” Ellimaija sanoo ja kertoo, että jakamalla omaa tietotaitoaan ja osaamistaan hän auttaa muita menestymään niin elämässä, vapaaehtoistöissä, työelämässä, johtajuudessa ja monessa muussa. Tämä jos jokin on sitä mitä me nuorkauppakamarilaiset pyrimme nuorkauppakamaritoiminnalla saamaan aikaan. 

 

The SHIFT 2017 is over, mutta tästä on hyvä jatkaa eteenpäin – katse kohti SHIFTiä 2018! Mitä sinä haluaisit oppia ja millaisen sinä teet omasta menestyspolustasi? Tee sitä mikä kiinnostaa ja mistä itse innostut. Nuorkauppakamaritoiminta avaa mahdollisuuksia, sinun tehtäväsi on tarttua niihin!

Mukavaa kesää kaikille =)
A RIO 2017 Maija Tähtinen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#kamaritarina - Raikko Kavisto, Turun Nuorkauppakamari

#kamaritarina - Christa Kantonen, Salon Nuorkauppakamari

"You are never too young to lead and never too old to learn"