Puhekilpailu rohkaisi upeisiin esiintymisiin Lohjan aluevuosikokouksessa

Hyvät puhe- ja esiintymistaidot ovat tärkeitä ja kriittisiä ominaisuuksia työelämässä. Vaikka aiheesta onkin saatavilla paljon neuvoja ja neuvojia, puhumaan oppii puhumalla ja esiintymään esiintymällä.

Viikko sitten tuota esiintymiskokemusta ja näytteitä hyvistä suorituksista oli tarjolla, kun Suomen Nuorkauppakamareiden alueen A aluevuosikokouksessa Lohjalla järjestetty puhekilpailu keräsi kokoon Etelä-Suomen nuorkauppakamareiden puhujien parhaimmiston.


Muuan valtiomies merten ja vuosikymmenten takana luonnehti osuvasti, että on helpompi valmistautua ja puhua kaksi tuntia kuin kaksi minuuttia. Lyhyt puheaika vaatii kiteyttämään sanoman, sisällön ja ilmaisun. Toisaalta lyhyessä puheessa vaikuttavuus myös vaatii enemmän ponnisteluja, kun aikaa on hyvin rajallisesti. Tehokas, lyhyt puhe voi vaatia paljon huolellisemman valmistautumisen kuin pitkät puheet, jollaiset tosin ovat nykyaikana entistä harvinaisempia.

Eipä valmistautumisaikaa kuitenkaan kovin ruhtinaallisesti ollut, se kuuluu puhekilpailun sääntöihin ja luonteeseen. Puhekilpailun aihe ”Intohimoinen tekeminen ja nuorkauppakamarikoulutukset ovat avain työelämässä menestykseen” annettiin osallistujille vain puolta tuntia ennen puhesuorituksia, joiden esiintymisjärjestys oli arvottu. Osallistujat pääsivät kilpailusaliin vasta omalla esiintymisvuorollaan. Oman puheen valmistelussa sai käyttää apuvoimia ja apuvälineitä, mutta varsinainen kilpailusuoritus, kolmen minuutin mittainen puhe pidettiin itsenäisesti esiintymislavalla tuomariston ja yleisön edessä.

Hyvä puhe koostuu monesta eri tekijästä. Puhekilpailun arviointi noudatteli Suomen Nuorkauppakamareissa hyväksyttyjä osa-alueita, joita ovat puheen rakenne ja sisältö, esitystapa, kieli, äänenkäyttö, ulkoinen olemus sekä katsekontakti. Tuomaristossa lauantaina työskentelivät aluejohtaja Veera-Juulia Koivisto, aiempi Suomen mestari ja kansallinen varapuheenjohtaja Ari Saavalainen sekä kokenut esiintyjä ja nuorkauppakamariaktiivi Maija Tähtinen. Kilpailun juonsi aluekoulutuspäällikkö Heikki Liukkonen.

 

Millaisia ovat sitten hyvät puheet?

Niitä oli paljon 14 kilpailusuorituksessa, mikä teki tuomaristotyöskentelystä haastavaa. Siksi oli syytä palkita myös kunniamaininnalla kilpailun kakkonen, Annina Laaksonen Aurajoen Nuorkauppakamarista. Hän vakuutti aidolla ja ajankohtaisella kerronnallaan.
 
Ylivertaisin puhe oli kuitenkin kiistatta Metropolin Nuorkauppakamarin Aapo Koivuniemellä. Hänen esiintymisensä suoriutui erinomaisesti kaikilla arvioinnin osa-alueilla. Tarinan muotoon muovattu kerronta käytti hyväkseen vaikuttavia tehokeinoja ja puhutteli hyvin yleisöä.

Aapo Koivuniemi lähtee edustamaan aluetta A valtakunnalliseen puhekilpailuun Suomen Nuorkauppakamareiden kansalliseen vuosikokoukseen Tampereella.

 

-
Heikki Liukkonen 
Suomen Nuorkauppakamarit ry, alue A (JCI Finland, Region A)
Aluekoulutuspäällikkö (Regional Training Director)
Helsingin Nuorkauppakamari ry (JCI Helsinki)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#kamaritarina - Raikko Kavisto, Turun Nuorkauppakamari

#kamaritarina - Christa Kantonen, Salon Nuorkauppakamari

"You are never too young to lead and never too old to learn"