Vuoden nuorkauppakamarilainen keksintö- palkinto vauhditti kätilö Sini Havukaisen Layette -applikaation ympäri maailmaa ja joka kolmannen suomalaisen odottavan äidin kännykkään. -- Onko sinun keksintösi seuraava Vuoden nuorkauppakamarilainen keksintö?

Vuoden Nuorkauppakamarilainen Keksintö -kilpailu on taas käynnissä! Kilpailu järjestetään tänä vuonna jo toista kertaa ja tänäkin vuonna Suomalaisten Keksijöiden Tukisäätiö antaa 5 000 euroa vuoden parhaalle nuorkauppakamarilaiselle keksinnölle.

Viime vuonna kilpailun voitti Layette -applikaation keksinyt Sini Havukainen. Vuosi myöhemmin saimme mahdollisuuden kuulla, miten Sinillä ja Layette -applikaatiolla menee.


Mistä Layette -applikaatio sai alkuunsa?

Olen Layette-idean äiti, Layette Oy:n toimitusjohtaja ja kätilö. Ehdin olla töissä vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla, synnyttäneiden vuodeosastolla ja synnytyssalissa, kunnes tie vei miehen työkomennuksen perässä Kaliforniaan, Piilaaksoon. Siellä innovatiivinen yrittäjäilmapiiri imaisi minut mukaansa. Syntyi ajatus, että maailman parhaasta neuvolatiedosta voisi tehdä Suomelle uuden vientituotteen. Suomessa on maailman pienin äiti- ja lapsikuolleisuus ja Pelastakaa lapset -organisaatio on vuosi toisen jälkeen valinnut Suomen maailman parhaaksi maaksi olla äiti. Myös koko neuvolajärjestelmä on täältä kotoisin. Suomalaista koulutusjärjestelmää viedään ulkomaille 350 M€:n edestä vuodessa. Myös äitiysypakkaukset ovat raivanneet tiensä maailmalle. Nyt on neuvolatiedon vuoro.

Layette-äitiysapplikaatio sisältää kaikki tarvittavat neuvot raskauden ensi hetkistä aina taaperon neljään ikävuoteen asti. Layettessa tietoa on tarjolla sekä artikkelimuotoisena että opetusvideoina.

Suomalainen neuvolatieto on esitelty Layetten myötä mm. YK:n johdolle, Japanin terveysministeriölle, pormestareille, terveydenhuollon ylimmille virkamiehille ja sairaaloiden johdolle Japanissa ja Kiinassa sekä Pelastakaa lapset -organisaation matkalla Keniassa.


Miksi päätit osallistua Vuoden Nuorkauppakamarilainen Keksintö -kilpailuun vuonna 2018?

Sain vinkin meidän Tammerkosken Nuorkauppakamarilaiselta, että tällainen kilpailu on olemassa. Päätin kokeilla kepillä jäätä ja jätimme hakemuksen sisään.


Miten Vuoden Nuorkauppakamarilainen Keksintö -kilpailun voittaminen on auttanut sinua?

Itse asiassa se on auttanut aivan älyttömän paljon. Varsinkin ennen ensimmäistä rahoituskierrosta joka ikinen euro on ollut kullan arvoinen ja näin ollen 5000 euroa oli merkittävä summa pienelle startupille.


Mitä on tapahtunut vuoden aikana Layette -aplikaatiolle?

Layette-äitiysapplikaatio julkaistiin viime vuonna Suomessa. Joka kolmas raskaanaoleva on ladannut sen ensimmäisen vuoden aikana. Kuukaudessa on yli 600 000 appisivun avausta. Olemme saaneet sisältöä tuottaviksi yhteistyökumppaneiksi Sydänliiton ja Diabetesliiton lisäksi mm. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Punaisen Ristin. Suomen lisäksi olemme panostaneet nyt täysillä Japanin ja Kiinan markkinoihin.

Japanin matkoillamme olemme saaneet todellakin vahvistusta sille, että siellä ollaan kiinnostuneita Layette-äitiysapplikaatiosta ja koko suomalaisesta neuvolajärjestelmästä. Maassa onkin meneillään suomineuvolabuumi (eli japaniksi neubora), sillä uutinen maailman parhaasta neuvolatiedosta on kantautunut myös päätöksentekijöiden korviin.

Japanin Terveysministeriössä he halusivat oppia miten neuvolasysteemi toimii Suomessa ja olivat todella kiinnostuneita, miten Layette voi tukea japanilaista neuvolajärjestelmää. Tavoitteena on tehdä Layettesta oleellinen osa Japanin uudistuvaa neubora-toimintaa. Vastaanotto Japanissa niin ministeri- ja pormestaritasolla kuin käytännön työtä tekevien terveydenhoitajien osalta oli loistava! Olemme avaamassa Layette-äitiysapplikaation Japanissa vielä tämän syksyn aikana.

Olemme päässeet esittelemään Layetteä ja suomalaista neuvolajärjestelmää myös kiinalaisen terveydenhuollon ylimmille virkamiehille. Olemme päässeet lisäksi tutustumaan Kiinassa useissa eri kaupungeissa sairaaloihin ja synnytyksen jälkeisiin yksikköihin, joissa äidit viettävät aikaa 1-2 kk synnytyksen jälkeen.

Olemme myös saaneet kasvatettua Layette-tiimiämme vuoden aikana. Se on itse asiassa tuplaantunut viime syksystä. Kunhan saamme seuraavat rahoituskierrokset valmiiksi, tiimiä on toki tarkoitus kasvattaa entisestään.


Miten kannustaisit muita nuorkauppakamarilaisia, joilla on joku keksintö?

Ensinnäkin pitää heti onnitella tällaisessa tilanteessa olevia! Jokainen keksintö on aina businessidean alku! Ei muuta kuin täysillä eteenpäin. Pitää uskaltaa pyytää rohkeasti apua ja olla aktiivisesti mukana joka paikassa. Kukaan ei tule kotisohvalta hakemaan. Jokainen kohtaaminen, tilaisuus ja voitto johtaa aina seuraavaan ja lopulta tajuaa miten kaikella on aina tarkoitus.————Onko sinulla keksintö ja kaipaisit tukea, jotta voisit viedä sitä eteenpäin? Tässä ohjeet, miten pääset osallistumaan kilpailuun:


  • Osallistua voivat Suomen Nuorkauppakamareiden jäsenet, koejäsenet, Senaattorit ja kunniajäsenet sekä JCI Finland Foundation –lahjoittajat.
  • Paras keksintö palkitaan 5.000 euron palkinnolla
  • Hakuaika 20.9.-20.10.2019
  • Hakemukset kilpailuun täyttämällä apurahahakemus osoitteessa, laita otsikoksi ”Vuoden Nuorkauppakamarilainen Keksintö”: www.keksijoidentukisaatio.fi
  • Otsikointi on erityisen tärkeää, jotta säätiö kykenee erittelemään kilpailuun osallistuvat nuorkauppakamarilaiset muista apurahan hakijoista.
  • Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti ja vain säätiön hallitus näkee hakemukset.
  • Voittaja julistetaan Tallinnan Maailmankokouksessa 3.11.2019. SKTS takaa keksinnön salassapidon.
  • Hakija voi itse päättää ennen voittajan julkaisua, mitä keksinnöstä voidaan kertoa julkisesti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#kamaritarina - Raikko Kavisto, Turun Nuorkauppakamari

#kamaritarina - Christa Kantonen, Salon Nuorkauppakamari

"You are never too young to lead and never too old to learn"