Tuplavoitto joelle – ja maalle


Toissa viikonloppuna Maarianhaminassa tehtiin kamarihistoriaa auranmaalaisittain pokkaamalla kaksi merkittävää pääpalkintoa: Vuoden Projekti 2017 ja senaatin palkinto yhteiskunnallisesti merkittävimmälle projektille. Kansallinen palkintosade tänne maalle on ollut harvinaista herkkua, edellisistä kansallisista palkinnoista ehti tiettävästi vierähtää aika tarkkaan 30 vuotta. Entä miltä se tuntuu?

Tunnustuksen saaminen tekemälleen työlle on tietysti aina ihan mahtavaa. Sillä juuri työtä jokaisen  voiton eteen on tehty aivan julmettu määrä. Siis aivan julmettu. Lavalle kävelivät säkenöivät auranmaalaiset, joiden tekemän työn oli juuri koko maa huomannut! Kansallinen voitto luo oikeat mittasuhteet sille, millaisesta tekemisestä ja millaisesta projektista oikein oli kyse. Ja hemmetti sentään, kyse oli koko Suomen parhaasta projektista 2017! Sellaista painoarvoa ei voi kukaan kyseenalaistaa. Ja silti samaan aikaan pokaalinkuvat silmissä kiiluen kaikkein paras fiilis tulee siitä, että voiton saama julkisuus on kaikki kotiinpäin Aurajoelle ja sen virkistyskäytölle.

Jos halutaan syvemmin pohtia miltä voittaminen tuntuu, on pakko avata mitä me tällä projektilla tavoittelimme? Amazing Aurajoki SUPin tärkein tavoite ei ollut osallistujamäärä, eurot  tai kansallinen medianäkyvyys, vaikka kaikissa näissä onnistuttiinkin. Kyllä tämä projektin tähtäin oli Aurajoen virkistyskäytön kehittäminen ja alueellisen itsetunnon nostaminen sen kautta. Vielä 70-luvulla laajalti virkistyskäytössä ollut joki, joka kuitenkin on kansallismaisemaa, oli vaipunut vähitellen unholaan. Kun valmistelimme ensimmäistä koesuppailureissua 2015, käytiin Facen Auranmaa-yhteisössä keskustelua siitä, uskaltaako Aurajoessa uittaa koiraa? Tiedättehän, matalaa, sameaa ja taatusti täysin käyttökelvotonta vettä moisessa jäteojassa! Tätä keskustelua lukiessani tajusimme, ettei ihmisillä ole enää suhdetta omaan lähivesistöönsä ja se tuntui vieraalta. Kuitenkin Aurajoen vesiluonnon tila oli samaan aikaan parantunut vuosi vuodelta ja veden laatu parempi kuin vuosisataan.

Värikkään trendilaudan ländääminen humuspitoiseen lähijokeemme oli huikeasti rakennettu kontrasti, joka oli tarpeeksi voimakas murtaakseen mutaisen imagoa ja saadakseen osakseen mittavaa mediahuomiota. Sen lisäksi että tapahtuman aikana laudalle nousi liki 300 ihmistä, tärkeä osa joen imagotalkoita oli medianäkyvyyden saaminen moiselle puuhalle. Mitä isompi peitto sekä somessa että perinteisessä mediassa, sitä isompi vaikutus ihmisten ajatteluun. Voitto ja sen tuoma julkisuus myllyttävät entisestään joen mahdollisuuksia suurelle yleisölle. Vaikka Auranmaa on upea vilja-aitta ja luontokeidas ”tarpeeksi kaukana Turusta”, on meillä hyvin vähän asioita, joiden varaan rakentaa alueellista identiteettiämme ja itsetuntoamme. Kun auralaisnuoret maalasivat alikulkutunnelin seinämaalaukseen suppailijat kauniina keitaana kuvatulle joelle,  koimme voimakkaan onnistumisen tunteen.  Olimme antaneet siemenen uudenlaiselle arvostukselle ja ajattelulle.

Amazing Aurajoki oli kahtena peräkkäisenä vuotena retkisuppailun suurin tapahtuma Suomessa ja taatusti myös mediapeitoltaan merkittävin lajin tapahtuma. Miten tällaisen toteutuksen tekeminen meidän pikku kamariltamme oli ylipäänsä mahdollista? Isojen kaupunkien isot kamarit voivat tehdä isoja tapahtumia, koska suuruus. Me maalaiskamarit taas voimme tehdä isoja tapahtumia, koska meidän on mahdollista saada Leader-rahoitus maaseudun kehitystä tukeville tapahtumillemme.

Jos haluaa voittaa, on ensin tarkkaan tiedettävä mitä haluaa saavuttaa. Tunnustan nyt avoimesti, että ensimmäisessä hankesuunnitelmaluonnoksessa 2015 luki ” voittaa palkintoja pääjärjestäjän toimintaan”. Sitten on uskallettava ottaa iso riski ja uskottava täysillä, että se on mahdollista.  2017 jää Auranmaan historiaan vuotena, jolloin vedettiin niin kovempaa ja korkeammalta kuin ikinä milloinkaan aiemmin. All in. Voitettiin kaikki, mikä oli voittamisen arvoista. Ja silti voi olla, että tämä oli vasta alkukappale jollekin uudelle…

Tämän vuoden tapahtuman tekeminen tuntuu kuin lasten leikiltä verrattuna ensimmäiseen tapahtumaan. On tavallaan itsestään selvää, että tulemme onnistumaan, vaikka edessä on taas uusia ja yllättäviä haasteita ratkottavan The Sport Editioniin 2018. Tiiminä kuitenkin tunnemme toisemme ja työtapamme niin paljon paremmin, että tiedämme selättävämme ne. Tarjolla on taatusti huikea elämys 1.7! Ehkä suurin jännitysmomentti sisältyy syksyn seminaariin, jossa joesta kumpuava keskustelu pääsee seuraavalle tasolle ja jokilaaksosta alkaa kummuta uusia ilmiöitä! 
Anna Rauhansuu
Auranmaan Nuorkauppakamari

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#kamaritarina - Raikko Kavisto, Turun Nuorkauppakamari

#kamaritarina - Christa Kantonen, Salon Nuorkauppakamari

"You are never too young to lead and never too old to learn"